Nakşibendi Tarikatı - Öz değerleriyle birlikte.
ANASAYFA SİTEDE ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE SORU SORUN? İLETİŞİM

CANLI YAYIN İZLEYİN...

 
 
 

GALERY

ANKET

Yeni web sitemizi nasıl buldunuz?





Tüm Anketler

SİTEDE ARA


Gelişmiş Arama

SİTEMİZE ZİYARETLER!

 
Bugün Tekil361 
Bugün Çoğul466 
Toplam Tekil 8773029 
Toplam Çoğul12729271 
Ip 185.50.70.3

REKLAM

 

DESTEK

Cezbe ne demektir, nasıl olur ?

Cezbe ne demektir, nasıl olur ?

Tarih 24 Eylül 2012, 07:10 Editör

Cezbe halini anlatan kısa bir yazı..


Çoğu insanın merak ettiği, insanların, bilmeden cahilce sofileri eleştirdiği, cezbe konusuna değinmek istiyorum. Cezbe, haktır ve Asrı Saadetten beri bazı müminlerin yaşadığı manevi halden, coşkunlukla kendinden geçmeye sebeb olan bir manevi lezzetten ibarettir.
 
İlk cezbelenenlerden biri Bilali Habestir (r.a.) Bilali Habeşi (r.a.) Efendimiz (sav), Mescidi Nebevide iken bir zaman cezbelenip kendinden geçti. Diğer sahabi efendilerimiz, onun bu haline akıl erdiremedi, Peygamber (sav) huzurunda bağırıp edip böyle taşkınlık yaptığı için ona kızdı. Çünkü sahabiler, Peygamber (sav) huzurunda, sanki başlarının üzerinde bir kuş varmış da uçup kaçacakmış gibi, sukunetle ve edeble dururlardı. Terbiye ve hürmetleri had safhadaydı. Hz. Bilal efendimiz onlara :"Eger hidayet, Peygamber (sav) elinde olsaydı; efendimiz ilkönce, akrabalarından, en yakınından başlar; sırasıyla arkadaşlarına, tanıdıklarına, sonra da kavmine öncelik verirdi. Halbuki ben onların çoğundan önce hidayete erdim. Onlardan bazılarına ise, hidayet hiç nasip olmadı. İmansız gittiler. İşte benim coşkunluğum bundandır."diye söylemiştir. İşte, hidayet ancak Allahın elindedir.
 
Cezbenin çeşitleri vardır: Kimileri ağlar, kimileri güler, kimileri değişik bir lisanla konuşur; ama kimse konuştuğundan birşey anlamaz. Kendinden geçip de bağırıp çağırmak, elinde olmadan çeşitli sözler sarfetmek de cezbe çeşitlerinden sayılır. İşte bu haller, bazen Allah cc. adı duyulduğunda veya anıldığında, bazen Peygamber as. zikredilmesi esnasında, bazen Gavsın adı geçtiğinde ve yahut görüldüğünde, ortaya çıkar. Kuran-ı Kerim okunurken de cezbe halinin yaşandığı çok görülmüşrür. Bunların hepsi manevi bir muhabbet ve zevkin tesiriyle meydana gelmektedir. Günümüzde cezbe, Menzil'de ve Menzile bağlı sofiler hariç yeryüzunde nadiren görülmektedir.

Cezbe ehlinin en önemli prensibi; cezbeyi tutmak, gizlemek olmalıdır. Cezbe, istifar etmeye benzetilebilir. Çünkü insan, kusma ihtiyacı olduğu zamanların çoğunda bunu yapmaz ve gizler ve kusmayi tutabilir. Cezbe ehli de, yaşadığı bu gûzel manevi muhabbet halini mümkün olduğunca saklamalıdır. Amelimize, halimize riya karışma ihtimali varsa çok dikkatli olmamız gerekir. Çünkü riya, bütün güzellikleri bozucudur. Bu sebebten, cezbeyi tutmamız gerekir ve kesinlikle yalan cezbeden uzak durulmalıdır. Yalan cezbeye girenler var, kesinlikle Gavsımız razı değil ve çok kızıyor, herkes bilsin şeytana uymasin yalan cezbe şeytandandir.
 
 
S. İhsan Erol
 
 
Mevlana Hz. Mesnevi Şerifte cezbe konusunu işlemiş ve daha birçok İslam alimi cezbeyi tarif etmişlerdir.


Bu yazı 102409 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit




Cezbe

Geçmişten Günümüze Cezbe Hali

Geçmişten Günümüze Cezbe Hali Günümüzde cezbe yanlış değerlendirilmekte, Asrı Saadetten örnekler ile cezbe haline bakış bu güzel yazıda.

Gavs-ı Sani Hazretlerinin Kısa Cezbe Sohbeti - 2014 Yılı

Gavs-ı Sani Hazretlerinin Kısa Cezbe Sohbeti - 2014 Yılı 09.03.2014 Tarihinde Menzil Camii Şerifinde Hatme Hacegan sonrası bu kısa sohbeti etmişlerdir.

MENZYL SYLSYLE-Y ALYYYE

Söz ve Resim
İlim, kendini bilmektir.

Yunus Emre

SÖZLÜK

(c) Web sitemizin Vakıf, dernek vb. kuruluşlar ile resmi bir bağı kesinlikle yoktur, tamamen kişisel çabalarla kurulmuş bir web sitesidir. Ancak istifade edilmesi için yazı ve linklerini kaynak belirterek yayınlayıp, destek verdiğimizde olabilir. Ayrıca diğer kaynaklardan, ehli sünnet çizgisinde gördüğümüz çalışmaları kaynak göstererek sitemizde yayınlamaktayız. Niyetimiz, sayısız faydasını gördüğümüz, Kuran ve Sünnet esaslı bu yüce Nakşibendi yolunu insanların tanıması ve istifade etmesine vesile olabilmektir. Sitemizden emeğe saygı çerçevesinde kaynak göstererek her türlü alıntı yapılabilinir. www.NaksibendiTarikati.com
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Alt Yapy: MyDesign - Dizayn ve Hosting: Ri-Mer Bili?im